DomůO víně Blog Oranžová vína - tradice, fenomén nebo móda?

Oranžová vína - tradice, fenomén nebo móda?

Oranžová vína - tradice, fenomén nebo móda?

13.5. 2016, Znojmo

text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz

Zajímavých ochutnávek máme v Znojmě hodně. Člověk občas i váhá, kterou vybrat. Když jsem ale zahlédla na dveřích Vinotéky Jezuitská upoutávku na ochutnávku oranžových vín, věděla jsem, že u této váhat nebudu.

Oranžová vína se zdají být novým fenoménem, i když jak jsem se později dozvěděla, nejsou ničím nová, spíš znovuobjevená. Tématické propojení této ochutnávky s autentickými vinaři dávalo tušit, že nás čeká mimořádný večer.

Před samotnou ochutnávku jsem samozřejmě zagooglila a našla si pár základních informací. Tak předně, oranžové víno se vyrábí z bílých hroznů, starobylými naturálními metodami založenými na dlouhodobé maceraci hroznů (několikadenní ležení na šlupkách), přirozené fermentaci bez přidávání kvasinek a následným několikaměsíčním ležením na kvasnicích, nejlépe v terakotových nádobách typu kvevri nebo ve starších dubových sudech.

Označení, že barvou připomínají ranní moč mě sice zrovna nenadchlo, zpětně jej ale považuji za velmi trefné. Stejně tak potvrzuji, že jde o komplikovaná vína netypických chutí, kdy se tóny sušeného ovoce a oříšků prolínají s výraznou minerálností. Očekávejte výraznou tříslovinu zapříčiněnou dlouhým louhováním. U některých vín bych se zavázanýma očima téměř nepoznala, že nepiji červené víno.

Tato metoda výroby vína je typická pro vinaře autentisty, jejichž neznámějším představitelem na Znojemsku je Petr Nejedlík, sklepmistr autentického vinařství Dobrá vinice. A právě Petr Nejedlík sestavil a vedl degustaci oranžových vín v pátek 6. května v oblíbené vinárně na Jezuitské.

První oranžová vína ze Znojemska v naší nabídce:
Na degustačním listu bylo 15 vín z celé Evropy. Mě samozřejmě nevíce zajímaly vzorky ze Znojemska, které zde zastupovalo Nejedlíkovo Veltlínské zelené qvevri 2012, Blanc 2014 od Jakuba Nováka z Tasovic a Vox in excelso Frankovka od Jiřího Šebely z Dolních Kounic. Ke cti znojemského autentického lídra Petra Nejedlíka musím říct, že jeho qvevri jsme minimálně u našeho stolu ohodnotili jako nejlepší víno ochutnávky. Takhle si představuji velké víno na dlouhé pití. Jakuba Nováka pak Nejedlík označil za největší vinařský talent nejen našeho regionu. Bohužel právě Novákův vzorek nakonec na ochutnávce chyběl, což prohlubovalo mou zvědavost ohledně vín tohoto mladého autentisty.

Výklad Petra Nejedlíka osciloval mezi popisem a hodnocením oranžových vín a informacemi ze světa autentických vinařů. Jen pro jednoznačnost, autentická vína nerovná se vína oranžová. Nicméně oranžová vína vznikají postupy využívanými dnes převážně právě u autentických nebo bio vinařů.

Autentisté jsou prý nejpřísnější sdružení na postupy ve vinici a ve sklepě na světě. Bio ve vinici je základní normou. Chemie do vinohradu nesmí, vinice se stříkají fyzikálními postřiky na bázi vodního skla a řas. Víno nesíří, využívají jen konzervaci pomocí oxidu uhličitého. Autentisté neuznávají zrání vína na lahvi. Víno zraje na sudu a až je hotové, lahvuje se v podstatě pod cokoli, protože je v té chvíli určeno k okamžitému vypití. Preferují dokonce korunku, protože pod ní si víno zachová svoji ovocitost bez přísunu vzduchu.

Skalních autentistů, kteří se svým pojetím vinařství hlásí k odkazu předků, máme v Evropě asi 300 sdružených ve skupině Autentista Monarchia, vysvětloval Petr Nejedlík. Zvláštní postavení má mezi autentisty Slovinsko, které je světovou velmocí na naturální a oranžová vína. Právě Slovinsko letos v dubnu hostilo další ročník mezinárodního Orange Wine Festivalu. Že jsou autentická vína v kurzu potvrzují i místní akce, jako je brněnský Okus přírodních vín Víno není vinno nebo Praha pije víno, s podtitulem Festival autentických vín.

Těsně po naší degustaci se Petr Nejedlík chystal na setkání autentistů v Londýně, zmiňoval také velká mezinárodní setkání v listopadu v Berlíně a New Yorku. Snaha a zájem o výrobu „hodnověrných a rukodělných“ autentických vín je jednoznačně velké téma. Chtělo by se mi říct „v módě“, ale je to tak v přímém rozporu s jejich učením, že to raději nebudu pokoušet :-).

Dík a obdiv patří Milanu Valovi, jeho rodině a jeho Vinotéce Jezuistká, za to že pořádají podobné degustace. Jezuitská si drží vysoký standart právě díky nefalšovanému přístupu vinných srdcařů. Pokud budete ve Znojmě a víno vás opravdu zajímá, tohle místo byste neměli minout!

Závěrem se bez rozpaků přiznávám, že do oranžových ani autentických vín jsem ještě nedorostla. Nesdílím ale ani jeden z krajních názorů, že jsou to nejlepší vína nebo že „se to nedá pít ani k jídlu“. Nejen proto jsem zapátrala, zda můžeme přidat oranžová vína do nabídky Vinotrhu a mám dobré zprávy. Z portfolia Dobré Vinice přidáváme do nabídky Nejedlík Orange 2011 a Sauvignon Blanc qvevri 2013. Oranžové víno Pinot Gris – orange wine máme také od Špalků pyšnících se nově bio-akreditací.
Oranžová Pálava zraje pod dohledem Reného Vrátila ve sklepě Arte Vini. S výrobou oranžových vín odrůd Chardonnay a Veltlínské zelené koketují i Kamil Piálek a Jarda Jäger. Že bychom tu měli do Vánoc celou oranžovou šestku?


… o týden později se mi díky kontaktům v mé rodné obci Hodonice podařilo domluvit návštěvu ve vinařství talentovaného, a typicky autenticky nedostižného, Jakuba Nováka. Napíšu!
 





x