DomůO víně Vinařský slovník Zbytkový cukr ve víně určuje druh vína

Zbytkový cukr ve víně určuje druh vína

Zbytkový cukr ve víně určuje druh vína

Vinař se při výrobě vína může / musí podle svých zkušeností a za pomoci technologií rozhodnout, jak sladké bude výsledné víno. V moderních provozech může řídit teplotu moštu při kvašení, má možnost kvasný proces předčasně zastavit.
Mošt pro výrobu jakostního vína s přívlastkem musí mít minimálně 190 gramů cukru v litru neboli 19 stupňů normalizovaného moštoměru (19°NM), může ho mít i výrazně více. Při kvašení vzniká alkohol a oxid uhličitý.

Pokud se kvasný proces zastaví - ať už samovolně či uměle, zbývá ve víně určité množství cukru. To určuje, jaké víno pak je - suché, polosuché, polosladké či sladké.

Rozdělení vín podle obsahu zbytkového cukru je určeno vinařským zákonem:

Suché víno Obsahuje maximálně 4 gramy cukru,
za určitých podmínek  však i 9 gramů cukru v litru vína.
Polosuché víno Má maximálně 12 gramů cukru,
za specifických podmínek pak  maximálně 18 gramů cukru v litru vína.
Polosladké víno Může mít maximálně 45 gramů cukru v litru vína.
Sladké víno Obsahuje nad 45 gramů cukru v litru vína.



Jiná je situace u sektů. Ty se podle obsahu zbytkového cukru dělí dokonce do sedmi kategorií. Vzhledem k přítomnosti oxidu uhličitého (bublinek) se sekt zdá být sušší, než skutečně je.

Rozdělení sektů podle obsahu zbytkového cukru:

Brut Nature do 3 gramů cukru v litru (sekt je bez dozáže)
Extra Brut do 6 gramů cukru v litru
Brut do 12 gramů cukru v litru
Extra Dry (extra sec) do 17 gramů cukru v litru
Dry (sec) do 32 gramů cukru v litru
Medium Dry (demi sec) do 50 gramů cukru v litru
Sweet nad 50 gramů cukru v litru



K tématu doporučuje článek: Jak vnímáme vína podle zbytkového cukru.







x