Hroznový olej

Hroznový olej - Vitis vinifera oil
Vinařské podniky, které zpracovávají velké množství révy vinné, nechtějí nechat nic ležet ladem. Zajímavým výrobkem může být olej z hroznových jader, peciček révy vinné, které by jinak skončily úplně bez užitku. Z jader je možné vylisovat hroznový olej, který má podle mnoha pramenů takřka zázračné účinky.
Zůstaňme však na zemi a podívejme se na jeho složení a specifika.
Hroznový olej je zajímavý svým vysokým podílem nenasycených mastných kyselin (omega 3, 6 a 9), celou řadu vitamínů, obsahuje významné množství antioxidantů chránících lidské tělo před volnými radikály. Je bohatý na celou řadu dalších látek, jako jediný z olejů obsahuje oligomerní proanthocyanidiny (OPC), čili flavanoidy, polyfenoly. Některé zdroje jej dokonce uvádějí jako elixír mládí, protože díky obsaženým složkám snižuje riziko rakoviny a arterosklerózy, zpevňuje stěny cév. Že by člověk po jeho požití mládl, nebo by se mu zastavilo stárnutí, je samozřejmě úsměvné. Ovšem díky svému složení patří mezi nejzdravější oleje.
| Hroznový olej se vyrábí lisováním za studena, obvykle se ještě rafinuje. Vzhledem k svoji ceně se řadí mezi luxusnější zboží. Málokdo jej tedy použije na smažení, byť se přepaluje až při teplotách výrazně převyšujících 200°C. Může se používat jako přídavek do jídel či nápojů. Má však i zajímavé kosmetické vlastnosti, mnozí jej aplikují na suchou či poškozenou pokožku, jelikož má antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Díky obsahu kyseliny linolové působí na pokožku zvláčňujícím efektem a dobrým hydratačním účinkem. Při aplikaci se snadno vstřebá a nezanechává nepříjemný pocit mastnoty jako jiné preparáty, zadržuje vlhkost a při jeho pravidelné aplikaci zabraňuje stárnutí pokožky. Bývá součástí některých vlasových kosmetik, některé zdroje dokonce radí použití přímo do vlasů. Jeho vlastností si všimli naše předkové již ve středověku a používali ho již před mnoha stoletími v tehdejší kosmetice. Na jeho ceně se podepisuje výrobní náročnost. K výrobě jednoho litru oleje je zapotřebí podle druhu hroznů okolo čtyř desítek kilogramů hroznových jader. Takové množství se získá přibližně z dvou tun hroznů. |
text: Jiří Eisenbruk, 2019
