Zpět
  • HAN-DNA_D_upr.png
  • HAN-DNA_N_upr.png
  • HAN-DNA_A_upr.png
  • HAN-DNA_upr.png
2 900 Kč
Přidat do košíku

HANZEL DNA

DNA: Dub, Nerez, Akát

Dědičná informace Vinařství HANZEL zakletá do vína, ale také Dub, Nerez a Akát. Unikátní kolekce čtyř různě školených vín odrůdy Tramín červený, ročník 2015, je novinkou z nabídky Vinařství HANZEL. Lahve jsou uloženy v pevně uzavřené originální dřevěné kazetě a jsou samostatně neprodejné. Kolekce je v prodeji v limitovaném množství 1.150 ks.

Dub, nerez a akát, to jsou materiály, ve kterých nechali vinaři z Vinařství HANZEL zrál pečlivě vybraný Tramín červený z viniční trati Vinohrady u Dyjákovic. Díky hlinito-písčité půdě a mírné jižní expozici se tu kromě jiných odrůd daří právě Tramínu červenému. Nadmořská výška vinice se pohybuje v rozmezí od 183 do 208 metrů nad mořem. Spolu s mimořádně vinařsky příznivým ročníkem 2015 se tu podařilo sklidit tramín s cukernatostí 24°NM, tedy v přívlastku výběr z hroznů. Aromatický, nádherně vyzrálý tramín s příjemnou kyselinkou vybrali pro nazrávání v sudech i z toho důvodu, aby intenzivnější buketní tóny dřeva nezakryly, ale naopak zvýraznily typickou odrůdovou chuť a vůni tramínu.




Vy teď můžete sami vyzkoušet, co vínu přidalo (nebo naopak ubralo) dubové či akátové dřevo. Jestli ve vínu z dubového sudu najdete typické vanilkové tóny a v tom akátovém zase opojnou vůni akátového květu a příjemně nasládlou chuť akátového medu. Nebo jestli vám více zachutná ovocnější tramín z nerezového tanku, či se nezamilujete do trojjediného cuvée, které sklepmistr Vinařství HANZEL připravil jako ideální kupáž tramínu „dubového, nerezového a akátového“.



Vinné sudy o objemu 600 litrů pro Vinařství HANZEL vyrobilo moravské Bednářství Bařina z Čejkovic, jehož rodinná tradice výroby dřevěných sudů sahá až do 19. století. Dnes v této tradici pokračuje už v pátém pokolení pan Eda Bařina. Ten stromy na výrobu sudů vybírá především na Moravě a odtud také pochází surovina na dubové a akátové sudy ve Vinařství HANZEL. Použité duby rostly ve ždánských a buchlovských lesích, akát pochází přímo ze Znojemska.

Kulatinu na vinné sudy vybírá Bednářství Bařina v době vegetačního klidu stromů v měsících prosinec a leden, dřevo pro Vinařství HANZEL pak vysychalo pět let venku, ke bylo vystaveno dešti, mrazu, slunci, vedru a dalším povětrnostním podmínkám, aby se z něj vyplavily třísloviny a zvýraznili se chuťově příjemné ligniny a vaniliny. Při výrobě pak bednáři ohýbali dýhy nad ohněm a finální tvar sudu zevnitř středně vypálili.
Do gentického kódu DNA tohoto Tramínu se díky tomu všemu promítla práce vinohradníků, sklepmistrů a mistrů bednářů, přírody Znojemska na samotném jihu Moravy u hranic s Rakouskem a příznivého klimatu ve staletých sklepích Vinařství HANZEL.
Ve vinohradu původně identická surovina změnila díky čtyřem různým způsobům zrání a práci sklepmistra svou výslednou chuť, vůni i barvu. Vy si teď můžete vedle sebe vychutnat tento čtyřlístek vín s mohutným, pevným tělem, dlouhou perzistencí a plnou chutí, přitom ale nepostrádající svůj odrůdový, tramínový základ.












Tramín červený - řada DNA 2015 - DUB
Aromatický, nádherně vyzrálý tramín s příjemnou kyselinkou jsme pro nazrávání v sudech vybrali z toho důvodu, aby intenzivnější buketní tóny dřeva nezakryly, ale naopak zvýraznily typickou odrůdovou chuť a vůni tramínu. Moravský dub, ve kterém tramín nazrával 10 měsíců, dodal vínu nádherně zlatou barvu a vůni doplnil o tóny vanilky a jemného kouře. V chuti vanilka přechází do výrazné kořenitosti, přičemž v dlouhé dochuti zůstává zachována typická tramínová odrůdovost.

Tramín červený - řada DNA 2015 - NEREZ
Na rozdíl od vyzrávání v sudech je Tramín červený z nerezového tanku tradičně ovocný s vůní po čajové růži, liči a zázvoru. Světle zelenkavá barva po žlutém melounu je v chuti podtržena jemnými medovými tóny. V elegantním, příjemně nazrálém tramínu ucítíte svěží kyselinku, harmonii podtrhuje přírodní zbytkový cukr. Toto víno se dobře shodne s pikantní paštikou, husími nebo kachními játry, thajskou kuchyní či sýry s modrou plísní.

Tramín červený - řada DNA 2015 - AKÁT
Šest set litrů velký sud z akátu ze Znojemska, ve kterém Tramín červený nazrával deset měsíců, dodal tomuto vínu intenzivní žlutou barvu. Ve vůni dominuje aroma akátového medu, medově-akátové tóny pak přecházejí i do samotné chutě vína. Středně vypálené akátové dřevo zvýraznilo typickou odrůdovost tramínu, na rozdíl od sudu dubového nejsou v tomto případě tóny dřeva tolik intenzivní.

Tramín červený - řada DNA 2015 - CUVÉE
Víno ve čtvrté láhvi série řady DNA HANZEL je ideálním cuvée tramínu zrajících deset měsíců v dubovém a nerezovém sudu a v nerezovém tanku. Sklepmistr Vinařství HANZEL zvolil kombinaci dva díly ze sudu dubového, dva díly ze sudu akátového a jeden díl z nerezového tanku. Výsledná vyvážená kompozice promítá do výsledné chutě i vůně tóny vanilky, jemného kouře, ale i typicky tramínové čajové růže, liči a zázvoru.







© text a foto Vinařství HANZEL






 
Prodej kolekce byl spuštěn 10. 10. 2017. V prodeji je 1.150 kusů.
x
[Error loading the WebPart 'Pux_Redirect' of type 'Pux-Redirect']
[Error loading the WebPart 'Pux_RemoveRedirectedOldURL' of type 'Pux-RemoveRedirectedOldURL']