Popis produktu
Veltlínské zelené ročníku 2019 ze sklepa naturálního vinaře Martina Vajčnera s poetickým názvem Havranické vřesoviště, který odkazuje nádherné lokalitě vzácných vřesovišť nacházejících se v bezprostřední blízkosti viniční tratě, odkud pochází hrozny na toto víno. Velmi čistý odrůdový projev typický pro Veltlínské zelené z vinohradů v okolí Znojma. Po přivonění zaujme atraktivní vůní po mandlích a černém koření. Víno výborně funguje v kombinaci s rakouským akátem, ve kterém spontánně kvasilo a leželo bez míchání na hrubých kvasnicích. Kouřový projev akátu zprostředkovává přechod mezi vůní a chutí. V chuti intenzivně dominuje kořenitost a zelená bylinnost. Potěší dlouhá strukturní dochuť. Víno je bez přidané síry a celkově je velmi bohaté a výborně pitelné. Bude příjemným společníkem při letních večerech u táborového ohně, ale doporučuji zejména na samostatné celoroční volno-časové popíjení.
Přírodní vína mladého znojemského vinaře Martina Vajčnera
jste mohli v letech 2016 - 18 ochutnat pod značkou NAVAJN.
V roce 2019 přichází s projektem vlastního vinařství. Vína aktuálního vinařského ročníku 2018 už můžete ochutnat pod jeho novou privátní značkou
Martin Vajčner | vinařství.
Ve svém vlastním vinařství upevnil a posílil filozofii a styl výroby přírodních vín z ekologicky udržovaných vinic, k čemuž sám uvádí: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“