Popis produktu
Víno naturálního charakteru s vůní bujné a živé přírody popických vinohradů. Víno je výrazné a šťavnaté, ve sklenici nebo karafě nabývá na intenzitě. Energickému projevu dala základ několikahodinová macerace šlapaných hroznů. Akátové a dubové sudy, ve kterých víno zrálo na hrubých kvasnicích, dokreslují formou vanilky a nasládle kouřových tónů voňavou pohlednici, kterou staré vinohrady u Národního parku Podyjí připravily.Hrozny byly šlapány nohama a potom ležely několik hodin na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a maďarského akátu. Víno není čiřeno ani filtrováno. A proč Weinschnitt? Jde o původní podobu jména Vajčner, které odkazuje k dlouhé rodinné vinařské tradici mladého vinaře Martina Vajčnera: „Historie vzniku příjmení Vajčner sahá až do roku 1636. V tomto roce bylo poprvé ve farní kronice ve Strážnici zmíněno příjmení Weinschner, které bylo pravděpodobně odvozeno ze slova Weinschnitt - řez vinné révy. Jméno znamenalo doslova střihač vína. Šlo o nové osadníky, kteří přišli po bitvě na Bílé hoře v roce 1620 po rekatolizaci z Rakouska. Postupným počešťováním přes Weintschner nebo Weinczner vzniklo příjmení Vajčner.“
Přírodní vína mladého znojemského vinaře Martina Vajčnera
jste mohli v letech 2016 - 18 ochutnat pod značkou NAVAJN.
V roce 2019 přichází s projektem vlastního vinařství. Vína aktuálního vinařského ročníku 2018 už můžete ochutnat pod jeho novou privátní značkou
Martin Vajčner | vinařství.
Ve svém vlastním vinařství upevnil a posílil filozofii a styl výroby přírodních vín z ekologicky udržovaných vinic, k čemuž sám uvádí: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“