Popis produktu
Originální cuvée odrůd Modrý Pinot a Müller Thurgau připravil naturální vinař Martin Vajčner jako vzpomínku na svou babičku Alžbětu Gajdovou (1906 - 1993), která byla jednou z posledních maléreček folklorních ornamentů na Slovácku. Staré hlavy Modrého Pinotu (50%) z havranických všesovišť dávají každý rok ušlechtilá, elegantní a ovocně aromatická vína. Müller Thurgau (50%) z viniční tratě Pod lesem bývá naopak divoký, nespoutaný a plný energie. Silná mineralita je pro obě viniční tratě, které spolu sousedí a geologicky se prolínají, lehce rozpoznatelná i pro nezkušeného degustátora. Vzniklo tak víno, které svým projevem dokáže uchvátit silnými kontrasty, hravostí a výbornou pitelností. Hrubé kvasnice při zrání v sudech nebyly míchány a víno i přes svůj nízký alkohol oplývá příjemnou strukturou a silnou aromatikou. Po nalití do sklenice při kontaktu se vzduchem rozkvétá a otevírá se do tónů sušených jahod a malin. Energický Müller nehraje v žádném případě druhé housle. Popické terroir a jeho křemenné podloží ukazuje znovu svou genialitu tím, že při kombinaci s jinými geologicky podobnými viničními tratěmi dokáže držet zábavnou, lehce živočišnou linku. Chuťový zážitek v ústech pomalu odeznívá silnou mineralitou, která je pro obě viniční tratě charakteristická.Hrozny byly šlapány nohama a ležely 3 hodiny na slupkách a třapinách. Víno následně spontánně kvasilo a zrálo na hrubých kvasnicích v sudech z francouzského dubu a moravského akátu. Není čiřeno ani filtrováno. Obsahuje velmi malé množství síry.
Přírodní vína mladého znojemského vinaře Martina Vajčnera
jste mohli v letech 2016 - 18 ochutnat pod značkou NAVAJN.
V roce 2019 přichází s projektem vlastního vinařství. Vína aktuálního vinařského ročníku 2018 už můžete ochutnat pod jeho novou privátní značkou
Martin Vajčner | vinařství.
Ve svém vlastním vinařství upevnil a posílil filozofii a styl výroby přírodních vín z ekologicky udržovaných vinic, k čemuž sám uvádí: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“