Charakteristika vinařství
Co říká Martin Vajčner o svých vínech:
- Základem vín jsou hrozny z tradičních viničních tratí na Znojemsku.
- Zpracované hrozny jsou z vinic v ekologickém režimu, práce ve vinici jsou prováděny ručně.
- Obdělávání vinice v Havraníkách realizuji podle biodynamického kalendáře Marie Thunové.
- Hrozny jsou sklízeny ručně s důrazem na ideální odrůdovou zralost a dobrý zdravotní stav.
- Hrozny jsou převezeny v bedýnkách do lisovny v Hodonicích.
- Nepoužívám mlýnkoodzrňovač, hrozny jsou šlapány nohama.
- Rmut je macerován několik hodin až dnů na slupkách a třapinách. V případě hliněných kvevri nádob a amfor je macerace na slupkách a třapinách několik měsíců (kvevri nádoby jsou uloženy v pískovcovém sklepě v Oblekovicích; keramické amfory z Keramiky Poštorná jsou uloženy ve sklepě v Hodonicích).
- Mošt je gravitačně odkalen a spuštěn do dubových a akátových sudů nebo skleněných demižonů.
- Následuje spontánní kvašení díky vlastním kvasinkám z vinice.
- Vína dlouhodobě zrají na hrubých nebo jemných kvasnicích a jsou míchány podle potřeby.
- U vín je většinou samovolně odbourána kyselina jablečná díky vlastním bakteriím z vinohradu.
- Vína nejsou ochuzena filtrací ani čiřením a obsahují buď velmi malé, nebo žádné množství přidané síry.
- Před uvedením na trh leží vína v láhvích ještě nějaký čas ve sklepě.