Popis produktu
Naturální víno vyrobil Martin Vajčner metodou semikarbonické macerace, kterou na svých etiketách označuje zkratkou SCBQ (Macération semi-carbonique). Macerace probíhá v kádích nebo amforách o velikosti 500 - 1000 litrů. Jedná se o kvašení celých hroznů bílých i modrých odrůd. Hrozny jsou plněny po vrchní okraj do nádob. Následně jsou nádoby bezpečně uzavřeny víkem, aby se do nádob nedostal v průběhu kvašení kyslík. Gravitací pomačkané hrozny na spodu nádoby uvolní mošt, který začne spontánně kvasit a tím postupně v nádobách vzniká atmosféra oxidu uhličitého. V nádobách stoupá teplota a mošt začne kvasit uvnitř celých bobulí. Celý proces trvá většinou 8 - 10 dnů. Vznikají tak svěží, zábavná a výrazně aromatická vína. Zde jde o cuvée odrůd Zweigeltrebe a Modrý Pinot.Semikarbonická macerace neporušených celých hroznů probíhala 10 dnů ve dřevěných kádích. Dokvášelo ve francouzských dubových sudech. Není čiřeno ani filtrováno. Bez přídavku síry. Etiketu k vínu vytvořil Dante Minutello @danteminutello.
Přírodní vína mladého znojemského vinaře Martina Vajčnera
jste mohli v letech 2016 - 18 ochutnat pod značkou NAVAJN.
V roce 2019 přichází s projektem vlastního vinařství. Vína aktuálního vinařského ročníku 2018 už můžete ochutnat pod jeho novou privátní značkou
Martin Vajčner | vinařství.
Ve svém vlastním vinařství upevnil a posílil filozofii a styl výroby přírodních vín z ekologicky udržovaných vinic, k čemuž sám uvádí: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“