Skrýt filtry
  • Více Méně Vinotrh.Filter.MoreFilters.ProductIsEnoteka
  • Více Méně Vinotrh.Filter.MoreFilters.ProductIsNew
  • Více Méně Vinotrh.Filter.MoreFilters.ProductLastBottles
Druh vína
  • Více Méně Vinotrh.Filter.MoreFilters.ProductType
Zbytkový cukr


  • Více Méně voleb zbytkový cukr
Odrůda





  • Více Méně odrůd
Vinařství






  • Více Méně vinařství
Jakost

  • Více Méně voleb pro jakost
Ocenění
  • Více Méně ocenění
Ročník




  • Více Méně ročníků
Zobrazit produkty

Sekty a šumivá vína

Zobrazit filtr

Šampaňské, sekt, perlivé víno, frizzante. Tato vína mají jeden společný jmenovatel – jsou nasycena oxidem uhličitým, který jim dává nezaměnitelnou svěží chuť.

Druhy šumivého vína a sektů

Na špičce těchto vín je samozřejmě šampaňské. Tento název mohou mít pouze vína, která se vyrábějí v severní Francii v regionu Champagne-Ardenne, který patří k okrajovým oblastem pěstování vína. Za vynálezce šampaňského je považován francouzský mnich Dom Pierre Pérignon. Proces vzniku šampaňského je poměrně složitý. Přesný popis najdete v našem článku „Vína s bublinkami nejsou jen pro Silvestr“. O něco jednodušeji se vyrábějí sekty, tedy šumivá vína, která nepochází z šampaňské oblasti. Jedná se o tzv. tradiční metodu. Stejně jako u šampaňského musí v uzavřené láhvi s kvasinkami zrát nejméně devět měsíců. Vzhledem k poměrně náročné výrobě, která se promítá samozřejmě do ceny, je možné sekt vyrábět i kvašením v nerezových tancích, z nichž se stáčí do láhví pod tlakem – jedná se o tzv. Charmatovu metodu. S přihlédnutím k menší náročnosti na ruční práci a kratšímu zrání v tancích (aspoň čtyři měsíce), jsou tyto sekty přece jen levnější.

Lehké letní víno Fri​zzante

Dalším druhem vín s bublinkami je frizzante, které se vyrábějí druhotným kvašením v nerezových tancích. Frizzante připomíná sekty, v lahvích je výrazně menší tlak (do 3 atmosfér), mají v sobě méně oxidu uhličitého. Používají se tenkostěnnější lahve a také není zapotřebí speciální uzávěr, jaký musí mít sekty.

Perlivé ví​no

Posledním druhem vín obsahující oxid uhličitý, jsou perlivá vína. Vznikají natlakováním oxidu uhličitého do tichého vína. Perlivá vína se nemohou pochlubit jemným perlením jako sekty či frizzante, navíc bublinky rychle vyprchají.
Na šampaňském a dobrých sektech, zvláště kvašených tradiční metodou, hodnotí spotřebitelé velmi jemné perlení.

Konzumace sektů a šumivých vín

Šampaňské a sekty se obvykle podávají ve vysokých sklenicích, tzv. flétnách, kde milovník tohoto moku může lépe pozorovat utíkající bublinky ze dna sklenice až k hladině, což dává konzumaci těchto ušlechtilých nápojů další rozměr. Někdy se podávají sekty v tzv. miskách, ale při jejich použití přicházíme o pozorování krásného perlení.

Vinotrh

POTVRZENÍ VĚKU

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu.
Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.
ano, bylo
ne, nebylo
Bohužel, k návštěvě těchto stránek musíte mít věk, který odpovídá zákonné věkové hranici pro konzumaci alkoholu.