DomůO víně Vinařský slovník Rozdělení vín podle cukernatosti hroznů

Rozdělení vín podle cukernatosti hroznů

Rozdělení vín podle cukernatosti hroznů

Vína se mohou třídit podle germánského systému, kde hraje roli obsah cukru v hroznech a podle románského, kde je kladen důraz na původ hroznů.

V České republice je rozšířenější germánský systém. Hledí se na cukernatost vína (neboli obsah cukru v hroznech). Jednotka cukernatosti se udává ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Jeden kilogram přírodního cukru v hektolitru hroznového moštu znamená 1°NM, pokud má mošt tedy například 200 g přírodního cukru v litru objemu, má 20°NM.

 
Stolní víno Hrozny pro toto víno musí pocházet ze států Evropské unie, ale víno může být vyrobeno z libovolných hroznů.
Tento druh mívá nejnižší kvalitu.
Zemské víno Zemské víno musí být vyrobeno rovněž z tuzemských hroznů, jeho cukernatost musí být nejméně 14°NM. Při tak nízké cukernatosti se musí doslazovat. Některá zemská vína však mohou mít i vysokou cukernatost, ale nejsou zařazena mezi jakostní přívlastková, protože například odrůda hroznů, z nichž je víno vyrobeno, není uvedena v oficiální odrůdové knize. Zemská vína produkují často malí vinaři, kteří nechtějí postupovat byrokratickou zátěž úředního ověření množství a cukernatosti hroznů. Zemské víno tedy v žádném případě nemusí znamenat nižší kvalitu.
Jakostní víno Podmínkou je použití tuzemských hroznů moštových odrůd, minimálně 15°NM, bývá uveden název vinařské oblasti, kde byly sklizeny hrozny pro výrobu vína.
Produkuje se jako:
  • odrůdové víno, které má deklarován název odrůdy, musí ji obsahovat minimálně 85%
  • známkové víno - bývá obvykle vyrobeno ze směsi několika odrůd, ale nemusí to být pravidlem. V minulosti se jednalo obvykle o vína problematické kvality, ale to již dnes (obvykle) není pravda. Některá známková vína mají dlouhou tradici a jejich výrobci si na kvalitě zakládají.
Pokud mají hrozny či mošt pod 19°NM, pak se obvykle doslazuje řepným cukrem
Jakostní víno s přívlastkem Jakostní víno s přívlastkem se nikdy nedoslazuje.
Vyrábí se z jedné moštové odrůdy, hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Cukernatost, množství hroznů, odrůda a původ ověřuje SZPI.
Podle obsahu cukru může být:
  • kabinetní (min. 19°NM) - lehčí příjemná vína
  • pozdní sběr (min. 21°NM) - hrozny z pozdější sklizně, extraktivní vína
  • výběr z hroznů (min. 24°NM) - plná a extraktivní vína, obvykle s vyšším obsahem alkoholu či vyšším obsahem cukru
  • výběr z bobulí (min. 27°NM) - víno z hroznů, které zrály velmi dlouho, sklizeň i v listopadu, plná, extraktivní vína obvykle s vyšším obsahem alkoholu, obvykle polosladká až sladká
  • výběr z cibéb (min. 32°NM) - vyrobeno z hroznů, které se dlouhým zráním změnily na cibéby (hrozinky). Velmi vzácná vína jsou vysoce extraktivní, sladká.
  • ledové víno (min 27°NM, někdy i přes 40) - hrozny byly sklizeny při teplotě jak -7°C a nižší, a ještě zmrzlé vylisovány. Vína jsou extraktivní, sladká.
  • slámové víno (min. 27°NM, někdy i přes 40) - obdobné vlastnosti jako u ledového vína, sníženého obsahu vody v hroznech se dosahuje nikoliv vymrznutím jako u ledového vína, ale sušením ve volném prostoru, na slámě či rákosu.




x