Sedm vtipných faktů o růžových vínech pro začátečníky
1. Nejdříve a především: Pít růžové víno není ostuda
Růžová vína, v porovnání s bílými a červenými víny, stále čelí mnoha absurdním nařčením z řad samozvaných znalců vín a podobných vinařských snobů. Odpůrci rosé jsou většinou ignoranti s omezeným názorem, že růžové je pro ženské. Jasně, že se mezi tzv. růžáky najdou i slabší vzorky, ale ty se najdou i mezi víny bílými a červenými. Prostě je přeskočte a bude to fajn.
2. Růžová vína nevznikají mícháním bílého a červeného vína
Při výrobě rosé jsou hrozny červených odrůd vín pomlety a ponechány chvíli macerovat. Teprve po té je šťáva z hroznů vylisována. Čím déle leží budoucí víno na šlupkách hroznů, tím tmavší bude barva vznikajícího rosé a tím více charakteristických taninů se do vína dostane.
Podobně vzniká i víno červené. Červené hrozny mají uvnitř bílou dužninu, která produkuje bílou šťávu, takže z nich tímto postupem můžete udělat víno vlastně jakékoliv barvy. V zásadě je to tedy právě délka doby, po kterou leží šťáva hroznů tzv. na slupkách, co určuje, zda víno bude bílé, růžové nebo červené.
3. Rosé se může vyrábět na celém světě, téměř ze všech odrůd
Růžová vína se tedy nedělají pouze ze specifických odrůd či ve specifických oblastech. Úchvatná růžová vína se vyrábí ve všech vinařských regionech světa. Pro mnohá rosé pak platí, že jsou vyráběna jako kupáž z několika jiných odrůd.
4. Pro rosé platí, čím mladší ročník, tím lepší
Růžová vína, na rozdíl od červených, nenabírají v průběhu let na kvalitě, takže ani neuvažujte o tom, že je budete archivovat půl století. Pro rosé platí, že není ostuda vypít lahev ten samý rok, který je vytištěn na etiketě. Ve střední Evropě to zní trochu směšně, ale poměrně vtipně to vystihuje podstatu doporučení pro konzumaci růžových vín. Jednoduše, pokud nechcete šlápnout vedle, nepijte růžová vína starší dva nebo tři roky.
5. Kvalitní růžová vína opravdu nemusí být drahá
Zejména proti červených vínům se zdají být ceny některých růžových vín jako výprodej. Jasně, vždyť jsou mladá a proces jejich výroby prostě není tak náročný. Takže na cenu opravdu tolik nehleďte, tady si opravdu užijete za míň.
6. Ke každému jídlu se najde to pravé rosé
Je to klišé, párovat určité víno jen s jedním pokrmem, ale v případě rosé to není vlastně vůbec špatné doporučení. Rosé jsou všestranná, univerzální a víceúčelová vína, možná proto, že tak nějak leží mezi extrémy bílých a červených vín. Právě tato prostřednost chuťového profilu znamená, že téměř ke všemu co jíte, ať je to ryba, zelenina, drůbež, grilovaný steak nebo čokoláda, existuje vhodné růžové víno. Nejdůležitější pravidlo pro podávání rosé pak zůstane jen „servírovat dobře vychlazené“.
7. Používejte rosé na výrobu koktejlů
Růžová vína jsou ideální pro výrobu míchaných nápojů. Předně nejsou drahá, takže netrpíte výčitkami, že jimi plýtváte. Souzní skvěle se všemi druhy ovocných chutí a také s bublinkami. A vypadají opravdu jedinečně ve sklence!
Na zdraví a těšte se na každou další růžovou sezonu!