Tlaková níže
24. 5. 2017, Znojmo
text: Petra Pokorná, Vinotrh.cz
Nedostalo mě to poprvé, ale poprvé mě to srazilo na kolena. Teda spíš na zadek, přímo mezi regály lega v hračkářství.
A to ani nebyl nijak náročný den, jen tak 102 bodů ze 100 bodové stupnice náročnosti dne pracující matky. Tak proč sotva lezu? No, jasně nízký tlak.
„Dej si skleničku vína,“ směje se mi sklepmistr z LAHOFERa: „Mě to spravilo tlak už na zemědělce. Garantoval mi to přímo doktor na vstupní prohlídce.“ Víno? Doktor? Motám se už druhý den, pouze s amatérskými vyhlídkami na víkendové ochlazení (bylo to minulý týden, tento víkend se oteplí :). Nejvyšší čas zagooglit, co s nízkým tlakem dělají ostatní. Takže ... jasně, že je tam víno!
Rozmarýnové víno. Internet se jen hemží desítkami receptů na domácí bylinkové víno, jehož popíjení vám zvedne tlak. Velkou výhodou léčivých vín je prý i poměrně razantní účinek, protože se výborně vstřebávají. Už jen ta profesně hodnotná informace mi tlak příjemně zvedla. Dobře, někdo musel být poslední, kdo to nevěděl :)). Sice už mám na stole balíček lékorek, skleničku minerálky, solničku, třetí kafe a zítra už se ochladí, ale rozmarýnové víno, to prostě musím vyzkoušet!
Jak vyrobit rozmarýnové víno, mix zaručených on-line receptů:
-
5 snítek čerstvého rozmarýnu, případně může být i 20 g sušeného rozmarýnu
-
1 litr kvalitního vína, bylinkáři doporučují suché červené s vyšším obsahem alkoholu, vinaři s ohledem na výslednou chuť doporučují rozmarýn louhovat v suchém bílém víně spíše neutrální chuti, jako je Sylvánské zelené nebo Veltlínské zelené.
-
Na drobno nasekaný rozmarýn smícháme s vínem ve skleněné lahvi a necháme alespoň 5 dnů macerovat při pokojové teplotě. Denně protřepáváme. A doufáme, že se to nerozkvasí :)
|
Na co je rozmarýnové víno dobré, Top 10 výběr:
-
Zvyšuje krevní tlak
-
Posiluje paměť
-
Posiluje potenci (1 dcl půl hodiny před akcí)
-
Snižuje nervozitu, neklid
-
Proti nespavosti
-
Prohřívá studené končetiny
-
Posiluje organismus
-
Prevence nervového vyčerpání
-
Podpůrný prostředek proti demenci
|
Přechod tlakové níže přinesl ochlazení, bouřky, vítr a úlevný návrat mého krevního tlaku do normálu.
Hned potom jsem koupila květináč rozmarýnu a obětovala lahev výborného suchého
Svatovavřineckého z vinařství Trpělka a Oulehla. Dnes maceruji teprve čtvrtý den, takže o výslednou chuť a vyzkoušené účinky rozmarýnového vína se s vámi podělím někdy příště :).
Dodatek:
V pátek 16. června jsem téměř 4 týdny louhované víno přinesla odchutnat Jirkovi Lancmanovi, sklepmistrovi Vinařství LAHOFER,
s podezdřením na těkavky ve vůni. Jako jestli mi to nechytlo plíseň. Prý ne! :) Takže zahajuji pravidelnou prevenci!!